Att hitta den perfekta kabinväskan

Kabinväskan är viktigare än man tror! Min ambition med denna serie av artiklar är att dela med mig av det jag lärt mig efter tjugo år som resande affärskvinna. Ge dig tips och tricks som kan underlätta för DIG när du packar, reser och byter från dag till kväll. 

Jag börjar artikelserien som jag packar och tar fram väskan först.

Att släpa på en stor väska är tungt och jobbigt men att knappt få plats med det viktigaste kan också vara smärtsamt, fast på ett helt annat sätt. Ska jag flytta mig och sova på ny plats varje natt innebär det vanligen att väskan ska komma med in i mötesrum, taxibilar och lyftas upp när jag kommer till ett nytt hotell. Ska jag däremot vara kvar alla nätter på samma hotell är väskans storlek av mindre betydelse. Jag brukar därför välja väska först och sedan får packningen anpassas efter storleken på väska.

  • Många hotellbyten & 3 övernattningar = mindre väska, modell kabinväska
  • Många nätter på samma hotell eller fler än 4 övernattningar = eventuellt större resväska

Att välja en större resväska i butiken är oftast inte så svårt. För en affärsresenär är det inte heller den väska som används mest och påverkar därmed inte vardagen i samma utsträckning. Jag har därför valt att fokusera denna artikel på kabinväskan.

Med kabinväskan är det väldigt viktigt att titta igenom detaljerna och prova vad som passar dig – att välja rätt!

Det jag har kommit fram till är att en dyr väska inte alltid lönar sig. I alla fall inte om jag emellanåt checkar in den. Efter att ha reklamerat ett stort antal väskor på flygplatsen har jag därför slutat köpa de dyraste märkena. Fast jag har EN riktigt dyr och supersnygg väska som passar mitt personliga varumärke extra bra – den får följa med när jag garanterat vet att jag inte ska checka in.

Några punkter som en bra kabinväska ska uppfylla kommer nedan

  • Låg vikt när den är tom. En väska med hjul och teleskophandtag samt ytterhölje kan variera mycket i vikt. Detta påverkar naturligtvis hur mycket du kan fylla den – oavsett om det finns utrymme eller ej. Kontrollera och jämför vikten på de olika väskorna.
  • Bra, lättrullade hjul. Alla som har fått tag på en dålig kundvagn på mataffären vet hur det känns att försöka köra något som kärvar. Hjulen på din kabinväska är därför väldigt viktiga. De ska klara grusiga gator; heltäckningsmattor i hotellkorridoren; snöiga trottoarer och rullband på flygplatsen. Kanske till och med en bit sandstrand om du har tur! Ju lättare hjulen rullar, desto mindre ont får du i axlarna.
  • FYRA stycken hjul. Från början kunde jag inte förstå varför jag skulle ha fyra hjul på väskan – jag drog den efter mig på två hjul ändå. Men ju mer frekvent jag reste desto mer insåg jag att det var skönt att kunna variera position. Det händer rätt ofta att min väska väger betydligt mer än vad som är tillåtet (nackdelen med att lyckas få plats med allt jag vill packa…..) och då belastar väskan handleden när den dras efter mig. Lägger jag dessutom på en portfölj/handväska och ett ytterplagg så är det många kilo som ska dras på två hjul.

Att kunna skjuta väskan framför mig på lättrullade hjul gör en stor skillnad på ergonomin.

  • Expanderbar, dvs i textil med ett extra blixtlås. De flesta kabinväskor som säljs i svenska butiker har hårt skal. Det upplevs som mer skyddande mot bagaget och säljs troligen mest. Men, de har därmed en fixerad storlek! Jag letar alltid efter en kabinväska i kraftig textil med ett extra blixtlås som gör att den kan expanderas. Detta gör det möjligt för mig att packa ner mer saker på vägen hem (vilket också innebär att jag troligen måste checka in den) men det gör det även möjligt att lägga in ett tjockare ytterplagg om jag reser mellan klimatzoner. Det händer väldigt ofta att jag får extra papper; hittar ett par läckra skor eller vill köpa med mig något till nära och kära.

Det är otroligt skönt att samla allt i resväskan och slippa resa med extra påsar.

  • Ytterficka med plats för dator. Jag reser alltid med en handväska/portfölj som har plats för datorn. Detta behöver jag i samband med möten, men inte när jag reser. Jag vill inte släpa på en tung dator och har slutat arbeta på flyget då det är alldeles för trångt. Jag nöjer mig med min Ipad och tycker det är skönt om det finns plats för datorn i ett ytterfack på kabinväskan. Kolla bara så det är tillräckligt djupt!
  • Långt teleskophandtag. Att kunna gå raklång och på ett enkelt sätt dra eller skjuta sin väska är ett måste. Inga kompromisser!
  • 80/20 utrymme. Jag gillar när det är en djup del på väskan som motsvarar ungefär 80% och en grundare del som lock (dessutom expanderbart) som motsvarar 20%. Då har jag full frihet att packa som det passar mig; med bulkiga stövlar och fullpackad necessär.

Toppa det hela med en stor pärm på hemresan som får plats tack vare att väskan kan expanderas

Ovanstående är vad jag brukar titta efter när jag väljer en ny kabinväska. Naturligtvis inom storleksföreskrifterna för att passa alla flygbolag. Jag brukar ha två eller tre stycken i omlopp och hittar ofta prisvärda alternativ i USA. Var extra noga med att kolla måtten ”over there” då de har betydligt generösare regler för sina inrikesflyg än vad vi har i Europa

Nu ligger väskan på sängen, redo att fyllas!

I nästa artikel ska jag dela med mig om hur jag tänker när jag sätter samman kläder, skor och accessoarer till mina resor. Dela gärna denna artikel vidare till resande kollegor och övrigt nätverk. Jag är också nyfiken på hur du brukar tänka kring väskor, så jag ser fram emot lite kommentarer.

Jag hoppas du får nytta av mina tips och att du följer med till nästa avsnitt!

Jenny // ProperStyleByJ

Jenny

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn