Har du också en full garderob?
Genom att skaffa översikt över de kläder som du har och hur de kan kombineras vinner du utrymme, pengar och miljötänk.

80/20 regeln eller Paretos princip gäller även dina kläder

De flesta använder 20% av sina kläder 80% av tiden och resten hänger oanvänt. Vilket slöseri för miljön, din ekonomi och din förvaring!

Hur kommer det sig att vi är så dåliga på att använda det vi har hemma? Varför snurrar samma plagg om igen och resterande plagg är oanvända?

De fem vanligaste anledningarna som mina kunder anger är

  1. Storleken passar inte
  2. Den är snygg på galgen men inte på mig
  3. Passformen eller färgen är inte rätt
  4. Det finns inget som plagget kan kombineras med
  5. Det är trasigt eller har en fläck som måste fixas av ”någon annan”

Att inte ha koll på vad som passar just dig gräver ett stort hål i plånboken i ren klädkonsumtion. Dessutom behöver du kanske bygga om garderober och investera i nya förvaringslösningar. Och ovanpå allt detta så är våra klädinköp den fjärde största posten i landets koldioxidutsläpp.

För många är det också tidsbrist som ligger till grund för att man inte använder kläderna. Man hittar inget som passar tillsammans och orkar inte komma på nya kombinationer när vardagslivet snurrar i full fart.

Vill du hitta en lösning behöver du ta dig tid att göra en översikt och den kan se ut som på bilden. Du sätter ihop dina kläder i olika kombinationer, fotar dem och kan sedan använda din telefon när du ställer frågan ”Vad ska jag ha på mig idag”. Under tiden du sätter samman dina kombinationer kommer det att bli tydligt vilka kläder som inte passar med andra. Och vilka kläder som behöver sorteras bort eller lagas/tvättas.

Det tar lite tid men det är verkligen något som kommer att göra skillnad!

Har du inte tid, möjlighet eller kunskap att optimera din garderob finns det möjlighet att köpa denna tjänsten av mig. Bilden är från ett jobb jag gjorde med en kund (Stora paketet) som är en investering men som gav massor med energi, utrymme och nya kombinationsmöjligheter för kunden.

Jag rekommenderar dig också att titta på Netflix serie med Marie Kondo – det ger ett perspektiv på hur mycket kläder vi alla har och hur vi kan börja sortera ut vad som inte ”glittrar” för oss. Hennes metod säger inget om vilka färger eller snitt som passar oss men för att starta processen med att rensa ut och skapa översikt fungerar hennes metod och tänk. Jag gillar också hennes förvaringsmetoder för kläderna som ger översikt.

Hur mycket av kläderna i din garderob använder du? Vad skulle hjälpa dig att få en mer effektiv garderob? Hur ofta köper du nytt istället för att sätta ihop nytt med det du redan har?

Jag rekommenderar alltid de jag talar med att gå igenom garderoben ordentligt innan de köper nytt.

Det finns ofta en hel del som kan användas, om man bara tar dig tid att prova med andra plagg eller accessoarer.

Lycka till!

 

Jenny / ProeprStyleByJ

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn