Sommaren börjar äntligen närma sig! Med den kommer inte bara sol och bad, utan också fler härliga tillfällen för fest. Kanske är du bjuden på studentskiva, ett bröllop eller bara en helt vanlig grillkväll med bekanta. Som vanligt så ställer du dig frågan ”Vad ska jag ha på mig?”. I de bästa fall, enligt mig, så har värdparet redan skrivit ut en klädkod som du ska följa men efter mina många år i branschen har jag förstått att just klädkoder är någonting som ofta stressar de inbjudna gästerna. Klädkoder är egentligen inte till för att skapa mer förvirring för gästen utan tvärtom – man vill underlätta!
Varför har man klädkod?
Att ange klädkod på inbjudan är någonting vi gjort sedan lång tid tillbaka. Främst så är syftet att underlätta för gästen vid de tillfällen då det inte är självklart vilken klädsel som är lämplig eller passar att bära på festen. Det är alltid värden som anger klädkoden och som värd är det viktigt att ange koden på rätt sätt. Man ska alltid ange nivån på klädsel men inte exakt VAD som ska bäras.
Vilken klädkod ska man ha?
Vid en del tillställningar vill man att gästerna ska ha en enhetlig klädsel, ofta vid till exempel bröllop och liknande. För att klädkoden ska fungera i praktiken är det viktigt att du som värd är tydlig och specifik gällande hur du vill att gästerna ska klä sig. Istället för att endast ange ”kavaj” på inbjudan kan du underlätta ännu mer genom att skriva ”ljus kavaj”. Vid klädkod ”kostym” så gäller alltid matchande kavaj och byxor men mönster och färg bestämmer gästen själv om du inte anger något annat.
Gäst på fest med klädkod
Är du inbjuden som gäst till en tillställning som har klädkod så ska du inte bli allt för stressad. Se det istället som att du fått lite extra hjälp från värdparet inför ditt klädval men också som din chans att ge lite extra omtanke till den som arrangerar tillställningen. Se till att alltid göra ditt bästa för att följa den angivna klädkoden och har du några frågor kring klädseln så gör du alltid bäst i att kontakta värdparet. Av tradition så är det oftast mannens klädsel som anges på inbjudan men kvinnans klädsel bör matcha samma nivå. Står det ”kavaj” i inbjudan så syftar detta till att mannen bör ha kostym med matchande över- och underdel och kvinnan något finare än vardagsplagg, ofta en finare klänning.
Om värden inte har angett någon klädkod kan det både för en själv, värden och för de andra gästerna ändå vara trevligt att klä upp sig. Du känner dig fin och visar samtidigt att du har ansträngt dig lite extra, win-win alltså!
Vanliga klädkoder i Sverige
Från början kom klädkoder från att man ville skilja på klasshörigheter och tjänstemän. Idag tänker vi sällan så kring det men håller ändå gärna fast vid traditionerna vid större tillställningar som dop, bröllop och begravningar.
De vanligaste klädkoderna i Sverige är:
- Smoking
Står det smoking på inbjudan så gäller detta för männen. För kvinnan går det bra att ha en hellång eller knäkort klänning.
- Mörk kostym
Mörk kostym är en finklädd klädsel men inte lika avancerad som smoking eller frack. Står det mörk kostym på inbjudan så är det just en mörk kostym som gäller, gärna med slips eller fluga. För kvinnan är traditionen att bära klänning med täckta axlar eller kjol (ej kortare än till knät).
- Kavaj
Förr betydde kavaj och mörk kostym samma sak men idag används det ofta för att beskriva en avslappnad men ändå finare klädsel. Står det kavaj ska det vara en hel kostym men den kan vara även i en ljusare nyans och gärna kombinerat med slips eller fluga. Som kvinna bär man klänning, kjol eller byxdress som är lite finare än vardagsklädsel men inte lika tjusig som aftonklädsel.
Inofficiella varianter som ofta förekommer är:
- Sommarfin
Sommarfin är inte en formell eller renodlad klädkod utan det som egentligen efterfrågas är en fin och fräsch klädsel som är balanserad mellan dressad och avslappnad. Välj gärna ljusa färger.
- Kostym
Eftersom kostym inte heller är en klassisk klädkod så har du fri tolkning för färg, snitt och mönster men det förväntas fortfarande att du bär en två- eller tredelad kostym och slips.
- Festfin
Den inofficiella klädkoden festfin är otroligt subjektiv eftersom innebörden kan variera stort från person till person. Ofta skrivs den som en uppmaning till att gästerna ska klä sig fint men utan någon särskild klädkod.
Måste man följa klädkoden?
För de officiella klädkoderna finns det tydliga regler som går långt tillbaka i tiden. Är det okej att kringgå dessa? Det beror på vem du ska träffa, vad för tillställning det är och var den ska hållas. Idag kan du som gäst dyka upp på ett bröllop i ett par snygga sneakers till kostymen – något som tidigare inte alls var lika accepterat som idag. Hålls däremot bröllopet på ett slott är det troligen inte lika uppskattat. Är du osäker eller har frågor kring klädkoden så kontakta värdparet. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.
4 saker som gör dig extra fin till festen:
- Putsa glasögonen, mobiltelefonen och skorna
- Klipp håret i näsan, öronen, skägget och naglarna
- Fila fötterna om du tänkt gå barfota eller barfota i skor
- Ta med dig ett glatt humör och var nyfiken på de du träffar