Det här med klädkoder är någonting jag tycker är väldigt spännande och något jag har stor erfarenhet av. Vilka kläder ska man bära vid olika tillfällen, och hur förändras detta beroende på vilket land man befinner sig i?
Om vi börjar med att prata om klädkoder i Sverige så ser dessa olika ut beroende på vilken typ av evenemang eller situation du ska klä dig för. Jag har tidigare arbetat som VD och försäljningschef för internationella företag och därigenom hade jag bland annat 200 resdagar per år samt satt i ett antal internationella ledningsgrupper. Med andra ord så har jag suttit i hundratals möten med businessmän och businesskvinnor och ja, självklart noterade jag vad de hade på sig.
Klädkoder i Sverige vs internationellt
Intressant är skillnaden mellan män och kvinnor vad gäller att ”vara unik”. Män har generellt inga större problem med att klä sig i en likadan kostym som mannen bredvid medan kvinnor gärna vill bära en klänning eller dräkt som ingen annan har. Som kvinna har man ofta också mycket mer att välja mellan när det gäller kläder, smycken och accesoarer medan män har färre valmöjligheter. Kvinnor kan tillsätta färg, mönster och på relativt enkla sätt piffa upp sin outfit medan det för mannen ofta är slipsen eller möjligen skjortan som sätter färg till kostymen.
En stor skillnad finns mellan klädkoden i Sverige vs klädkoden i exemplevis USA. Där har de en annan inställning till att klä sig för business respektive informell middag. Exempelvis så bär männen i USA oftare slips under arbetsdagen men när det sedan är dags för affärsmiddag eller afterwork så åker slipsen av och man anses då vara lagom klädd. I Sverige däremot så gör vi helt tvärtom. Vi klär oss med byxa och skjorta eller kanske även piketröja under arbetsdagen för att sedan på affärsmötet/middagen klä upp oss med skjorta, kavaj och i vissa fall med kostym.
De vanligaste klädkoderna på jobbet i Sverige
Vilken klädkod man har på jobbet beror naturligtvis på vad man jobbar med. På vissa arbetsplatser är det väldigt enkelt att följa klädkoden då man har en uniform eller annan arbetsklädsel som redan är satt och som alla ska följa. På andra arbetsplatser, ofta på kontor och inom business, så är klädkoderna inte riktigt lika etablerade.
De vanligaste klädkoderna på jobbet är:
Business Professional
Detta är en mycket strikt och traditionell klädkod. Ofta följs den av personer som arbetar som revisorer eller advokater. Mest vanligt är det med kostym på denna typ av arbetsplats och det innebär för män en blazer eller kostym med skjorta, slips, kostymbyxor och dressade skor. För kvinnor gäller full kostym, kjol eller byxdräkt och prydliga skor av pumpsmodell med valfri höjd på klack.
Business Casual
För denna klädkod finns det ingen generell definition men det man vill åt med klädkoden är att skapa en arbetsplats där medarbetarna har en balanserad klädsel som ger utrymme för både formalitet och ledighet. På en arbetsplats med klädkod Business Casual ska du alltså inte bära full kostym. För män: Satsa på finare byxor eller chinos och en udda kavaj med matchande skjorta. För kvinnor: Knälång klänning eller blus med knälång kjol, finare byxor eller en byxdress. Skorna ska definitivt vara välputsade och eventuellt är det ok med sneakers om de är väldigt prydliga.
Om det inte finns någon klädkod på kontoret
På många kontor finns det inte någon uttalad klädkod. Den kan kallas ”ledig” eller är helt enkelt bara outtalad. Detta förekommer ofta inom IT eller marknadsföring. Det finns då inga särskilda krav på din klädsel förutom att den är hel och ren. Att komma i mjukisbyxor eller klä sig alldeles för ”ledigt” är dock inte att rekommendera. Många av mina kunder upplever att arbetsplatser utan klädkoder är svårast att navigera kring. Man kan känna sig uppklädd för att chefen eller arbetskamraterna är ointresserade (läs slappt klädda) och därför uppleva att man själv behöver ”klä ner sig” jämfört med vad man själv föredrar.
Ta hjälp av en stylist
Jag hade själv behövt en stylist när jag gjorde karriär! Att få hjälp med hur man kan vara personlig men ändå skicka rätt signaler är därför något jag föreläser om men även hjälper mina kunder med när jag träffar dem enskilt. Och jag önskar att det hade funnits någon att fråga när jag själv bytte bransch eller nivå i min karriär.
Nu är jag desto gladare över att kunna tillämpa min långa arbetslivserfarenhet med kunskaperna inom styling – för kläderna kan göra stor skillnad när du kommunicerar med andra i din yrkesroll!