Hur använder man solskydd med makeup?
Att ta en stund utomhus är bra men tänk på solskyddet!

Att vara solsäkrad på jobbet

Äntligen är det varmt – så härligt att du kan äta din jobblunch utomhus och få lite välbehövlig sol! Men hur har du det med solskydd i vardagen? Som makeupartist möter jag många som fått pigmentfläckar och solskador för livet, trots att de använder solskydd på stranden.

Att vi ska använda solskydd när man solar ”på riktigt“ vet vi alla och det är inte vad detta inlägg handlar om. Utan en reflektion kring hur viktigt det är med solskydd till vardags trots makeup och arbete – samt lite tips kring hur du som kvinna kan göra och vilka produkter som kan användas.

Ansikte

De flesta foundations innehåller solskydd men när man applicerar produkten blir det för tunt för att ge fullgott skydd. Du behöver därför komplettera din hudvårdsrutin med ett solskydd. Denna produkt ska läggas på EFTER din vanliga hudvårdsrutin (tex serum, ögonkräm, dagkräm) men FÖRE din makeup (concealer, foundation, rouge, puder) för att ge bästa effekt. Om du tycker det blir för mycket med dagkräm + solskydd så kan du med fördel välja en kombinerad produkt – alltså en dagkräm med hög SPF.

Min egen hud reagerar på många solprodukter men jag har några som jag tycker fungerar bra och som blir fina att lägga makeup på:

  • ACO sun face cream anti age spf 30
  • Dermalogica Dynamic skin recovery SPF 50

Hals

Jag har tidigare slarvat med solskydd till vardags och sitter nu med pigmentfläckar på halsen som jag får lägga specialprodukter på för att de ska dämpas och få samma nyans som ansiktet. Inte så kul och väldigt onödigt! De har dessutom kommit de senaste åren – innan dess hade jag inte någonting.

Men det är inte bara solskydd som kan påverka. Huden på halsen är faktiskt lite annorlunda eftersom den inte har talgkörtlar som huden i ansiktet och på kroppen i övrigt. Det gör att halshuden lätt blir torr vilket i sin tur påskyndar åldrandet och gör din hals lätt kan se ”väderbiten” ut.

Halsens muskel påverkar inte minspelet i ansiktet utan stabiliserar bara halshuden. Detta gör att den har en tendens att bli slapp och oelastisk över tid. Det är också därför man får vertikala veck som blir mer framträdande om huden blir slapp och gör att halshuden tyvärr kan får strukturen av ett crepepapper allt eftersom vi åldras.

Dekolletage

Utöver ansikte och hals så måste jag lyfta det område som alltid har det tufft i solen – ditt dekolletage! Få människor bär scarves eller polotröja när värmen kommer. Man knäpper upp blusen, tar av sjalen och plötsligt har ditt bröst fått för mycket sol. Jag googlade just på SPF 100 för min SPF 50 känns inte tillräcklig. Mitt dekolletage är brunt som en pepparkaka så fort vårsolen kommer – trots att jag smörjer in så mycket jag kan.

Utöver pigmentfläckar så åldras den tunna huden i dekolletaget snabbt och skoningslöst. Likaväl som jag älskar mina skrattrynkor vill jag gärna hålla andra rynkor på avstånd så länge som möjligt.

Kroppens bortglömda område

När jag tittar mig omkring ser jag släta fina ansikten i kombination med solskadade halsar och dekolletage. Vi glömmer bort vårt vackra område där tecken på åldrande faktiskt syns först, (tillsammans med ögonområdet och handryggen). De flesta spenderar både tid och pengar på bra hudvård för ansiktet men glömmer bort halsen och dekolletaget. Rådet från hudexperter är att fortsätta med din hudvårdsrutin ända ner till bröstvårtorna – för huden i området är för känslig för kroppsprodukter. Vid rengöring är det alltså ansiktets produkter som ska användas, såsom toner och skrubb. Och återfuktning med ansiktskräm istället för bodylotion.

Solkysst på ett säkert sätt

Många älskar looken av att vara solkysst . Visst är det fint i unga år när huden är alldeles slät och plumpad i kombination med en lätt bronzig glow. Allt eftersom vi blir äldre är solandet något de flesta brukar ångra.

Vill du ha lite extra färg kan jag varmt rekommendera solsken på flaska:

  • Lancomes Flash Bronzer – som namnet anger går det snabbt för produkten att gå in i huden och ge en fin och naturlig färg – helt utan BUS doft. Jag brukar applicera två pumptryck var tredje dag ovanpå min dagkräm.
  • Lumenes Valo-Nordic Midsummer glow self-tan-drops – droppas i din vanliga dag eller kroppskräm och ger gradvis solbränna.
  • Lumene Instant Glow watercolor bronzer – för dig som inte vill vänta på den solbrända BUS-effekten fungerar denna produkten som ett solpuder fast den är flytande. Några droppar på näsa, kind och panna ger illusionen av solbränna. Vill du ha färg på andra delar av kroppen går det också bra men se upp så du inte får produkten på dina kläder. Denna produkt kan också användas som countouring vid makeup. Oavsett var du applicerar så använd en lätt fuktad makeupsvamp för bästa resultat.

Hög tid för din nya hudvårdsrutin

Att lägga in en bra solskyddande kräm under makeupen och ALLTID smörja hals och dekolletage med en solskyddande creme är alltså en väldigt viktig vana. Samt att jobba med din hudvårdsrutin ända ner till bysten.

Livet är förhoppningsvis långt och det är härligt att se ”smashing” ut sålänge man önskar!

Jenny

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn