Fräscha upp din kavaj utan kemtvätt

Ett snabbt och enkelt sätt att göra rent din kavaj

Jag älskar mina kavajer men ogillar att lämna in på kemtvätt! Här berättar jag hur du enkelt kan fräscha upp mellan kemtvättarna.  Min snabbtvätt passar för insidan på krage & armhålor på kavajer och jackor. Men även på cykelhjälmar som Hövding eller som fläckborttagning om olyckan är framme.

Det kan emellanåt vara varmt och svettigt i Sverige och ännu varmare utomlands om du är på tjänsteresa. Har du ett arbete där du behöver använda kavaj gör värmen och flera dagars användning att kavajen inte känns fräsch till slut. Men för att glesa ut kemtvättarna – med anledning av tid, ekonomi eller miljö – kan du följa mina råd nedan.

Viktigt med just kavajer är att känna efter hur den doftar precis när du tar av den – alltså innan ”den svalnat” eftersom dofterna är igång då. En sval kavaj kan dofta helt okey i armhålan för att sedan börja lukta ofräscht när kroppsvärmen väcker upp dofterna. Alla som varit bredvid någon i gårdagens gymkläder vet vad jag menar….

Såhär gör jag rent min kavaj snabbt och enkelt:

  1. Ta 1-2 droppar diskmedel i en skål med varmt vatten. Ett milt hårschampoo i handfatet på hotellet kan också fungera.
  2. Doppa en bit av en ren kökshandduk/frottéhandduk i vattenblandningen och krama ur så mycket vätska du kan.
  3. Ta handduken och gnugga över de delar av kavajen som är känns ofräsch. Armhålor och insidan av kragen brukar snabbt kännas klibbig.
  4. Upprepa om det behövs och avsluta med rent vatten på handduken som du använder på tyget.
  5. Klart! Häng kavajen ut och in för att torka. Har du bråttom tar du hårfönen till hjälp.

Samma metod fungerar ofta på fläckar – prova på insidan av plagget innan du kör på ett synligt ställe.

Dela gärna med vänner!

Starta din bokning här