Få in mer färg i garderoben

Hur får man in mer färg i sin garderob?

Vill du få in mer färg i din garderob? Det är inte du ensam om. I mitt jobb med att göra Färganalys pratar jag om Färgnyanser dagligen och har stor erfarenhet av att hjälpa mina kunder få mer (och rätt) färgnyanser i garderoben! Glädjande nog för dig som känner dig träffad är att du faktiskt inte behöver köpa en rosa kostym eller regnbågsfärgad klänning. Det går med relativt små knep att tillsätta färg i garderoben utan att plocka bort hela den svarta basen. I detta inlägg berättar jag om min trendspaning i Malmö och ger 5 tips på hur du får in mer färg i din garderob!

Klädtrenden just nu

Efter att ha arbetat som stylist i många år så blir man oundvikligen lite arbetsskadad. Eller arbetstränad beroende på hur man väljer att se det! Självklart leder yrket till att jag ofta gör både medvetna och mindre medvetna trendspaningar när jag går på stan. Det ligger både i mitt jobb och i min natur att titta på, begrunda och analysera hur människor klär sig. Jag har den senaste tiden fördjupat mig lite i hur färgkoderna skiljer sig mellan olika länder, städer och framförallt årstider.

klader farg scaled

Påverkas våra klädval av årstiden?

Påverkas vi av den varma årstiden sommar i våra klädesval? Självklart gör vi det. Långbyxor och varma tröjor byts ut mot shorts, lätta klänningar och svalare material. Men… påverkar årstiden våra färgskalor? För att göra en check på detta så gjorde jag en trendspaning över hur det ser ut i min hemstad Malmö och i detta inlägg tänkte jag dela med mig av vad jag kom fram till. Häng med!

farg klader scaled

Färgglada kläder eller trygga svarta?

Generellt sett är det så att vi i Sverige verkar vara lite rädda för färg i garderoben och väldigt ofta stöttar oss mot färgen svart i våra klädval. En av mina funderingar var om detta påverkades av sommarens ljus och trenden med extremt kulörta färger. Är det så att svensken har börjat tillsätta färg i garderoben i sommar eller är vi fortfarande fast i att inte ta för mycket plats?

Som stylist så är det mitt jobb att gå igenom kunders garderober och jag kan konstatera att både mina kunder och gemene Malmöbo tenderar att hålla sig till stillsamma färger som vitt, beige, marinblått och svart. Man vill inte sticka ut för mycket eller ta mer plats än nödvändigt. Visst finns det en del som verkligen vågar gå ”all in” med färgglada kläder och anammar det som syns i både modetidningar och butikernas skyltfönster; rosa kostymer, lila byxor, klänningar i regnbågens alla färger!

Osäkerhet kring färgval

I många andra länder genomsyrar färg befolkningens klädval men här i Sverige verkar vi till stor del förlita oss på det vi redan kan och är bekväma med. Jag vill understryka att jag inte har någonting emot svarta kläder, det är en fantastisk bas som är enkel att kombinera med andra färger och accessoarer som livar upp. Problemet jag däremot ofta stöter på är att många gärna vill tillsätta färg i sin klädstil men inte riktigt vet hur. Är du också en av dem som ibland ställer dig frågan ”vilka kläder passar min kropp och personlighet?”. Då kan det vara en idé att göra en färg- eller stilanalys där man lär sig mer om sin egen unika färg, form och stil.

garderob med farg scaled e1661510800996

5 tips på hur du piffar upp dina svarta kläder

  1. Färgglada accessoarer – En scarves i stark färg eller med stora mönster bryter av de svarta kläderna på ett snyggt sätt. Vill du bära den runt halsen så gör du det men annars kan du enkelt knyta den på väskan eller varför inte använda den som ett hårband? Unika, färgglada smycken är också ett bra sätt att bryta av det svarta och visa upp din härliga personlighet med.
  2. Handväskan kan vara mer än bara praktisk – Den kan också bryta av din stil och få dig att sticka ut ”lite lagom”. En rosa handväska eller en handväska med färgglad axelrem kan vara alldeles tillräckligt.
  3. Dina skor kan bära både dig och din outfit – låt dem ta stilen till en ny nivå. Ett kreativt och väldigt roligt sätt att få in lite färg är att du byter ut skosnörena. Enfärgade sneakers med färgglada snören kan definitivt lyfta din look rejält.
  4. Låt naglarna ta plats – Ta hand om dina naglar och när du ändå gör det så måla i dem i världens alla färger. Satsa på en stark färg eller blanda och ta olika färger på varje nagel. Oavsett om du har långa eller korta naglar så är det dags att låta dem ta plats och synas!
  5. Låt ett klädesplagg sticka ut – Vill du inte ta på dig den helrosa kostymen så kanske det räcker med en rosa kavaj? Är du mest bekväm i att bära svarta plagg på underkroppen så satsar du på en färgglad överdel. Känner du dig tryggast i en svart överdel så satsar du på en ljus eller mönstrad underdel.

Färg gör oss glada

Oavsett hur mycket färg du väljer att ta in i din garderob eller dina accessoarer så hoppas jag att du får lite inspiration av mina tips. Vi kan väl alla enas om att ljus och färg faktiskt påverkar, åtminstone de flesta av oss, på ett positivt sätt? Ta det i din takt och börja med att lägga till en liten detalj åt gången. Vem vet, kanske det en dag är du som går in och köper den där rosa kostymen i alla fall?

Lycka till!

Dela gärna med vänner!

Starta din bokning här