Färganalys – våga välja mer färg

Vad är det som gör att så många går i svarta kläder under en stor del av året? Efter alla mina intervjuer och möten med kunder så skulle jag vilja säga att anledningen till att många väljer svart är att det är ENKELT. Svart blir inte fel till svart och det finns inga nyanser (tja, urtvättat svart men då kanske man inte använder plagget….). Det är enkelt att tvätta – allt svart i en maskin. Och så kan det kännas lite coolt med svarta plagg – vilket jag håller med om!

Vad är nackdelen med att bära svart?

Helt ärligt är det inte många som klarar att bära svart närmast ansiktet utan att ansiktet uppfattas som blekare och glåmigare. Det är bara en av de fyra färggrupperna som vi rekommenderar att bära svart. För de andra blir det för skarp kontrast och det skapar skuggor under ögonen och djupare rynkor. På sommaren efter semester fungerar det fint. I mörka förkylningstider? Nej inte så optimalt.

Börja med variation på basfärg för att mjuka upp

Alternativ till det enkla svarta är de andra basfärgerna. Grå; Marinblå; Brunt; Beige; Vitt. Precis lika enkelt att kombinera. Antingen monokromt (allt i samma färg) eller med varandra då de även passar ihop OM de har samma underton: Varm eller Kall.

Varm eller Kall underton är nyckeln för att kombinera

Du behöver ta reda på om du är varm eller kall i undertonen i din hud. Kall är en dragning åt blå och Varm är en dragning åt gul. Med rätt ton i basfärgerna kan du börja kombinera och skapa en ljusare garderob. Detta har även betydelse för vilka smycken och metaller i till exempel glasögon du bör välja. Bär du makeup och gör färgförändringar i håret så blir det mer rätt om du vet din underton. Rouge, läppstift och foundation är helt beroende av att veta sin rätta underton.

Ett tränat öga kan göra en Färganalys

Att göra färganalys är inget nytt – jag fick min första färganalys gjord för cirka 30 år sedan, 1991. Men när det tidigare var lösningen ”på allt” kring vad man ska ta på sig är det idag en del av den större bilden. Att göra en analys på sig själv är väldigt svårt och jag upplevde att det var ett av de svåraste momenten i min utbildning – att titta på färgnyanser och hudtoner på mina kunder med nya ögon.

Farganalys
Varm hudton; djup färgskala; dämpade färgnyanser – det vi tidigare kallade Höst

Färgkoordinerad garderob

Måste man ha rätt färgnyans på sina kläder? Nej, självklart inte! Men när du börjar köpa och välja plagg i din färgskala så kommer du att upptäcka att i stort sett allt matchar varandra. De nya byxorna du tar hem går att kombinera med alla överdelar du redan har, färgmässigt. Sjalen är snygg till koftan som du egentligen inte hade tänkt på när du köpte den. Och så vidare…..

Se till att alltid ha med dig din färgkarta när du handlar

Om du gör en fäganalys så se till att du alltid har med dig färgkartan i butiken för att jämföra i samma ljus. Ljuset i butiken kan vilseleda oss alla – så jag har också alltid med mig färgkartan trots att jag får anses vara betydligt mer tränad än de flesta…… Numera kan jag också erbjuda digitala färgkartor som kan vara bra att ha då det är enkelt att spara i telefonen.

Farganalys 2
Kall hudton; ljus färgskala och dämpade färgnyanser. Det vi tidigare kallade Sommar

Hur gör man när man handlar på nätet?

Att handla kläder på nätet och hitta rätt färgnyanser ÄR en utmaning. Men ofta kan man läsa lite kring hur producenten beskriver färgen i text. Jag brukar dessutom alltid läsa recensionerna där många kunder kommenterar om just färgen är som på bilden eller helt annorlunda. Och sen får man helt enkelt chansa och klicka hem!

Är det bara färgnyansen som är viktig när man vill bli mer klädsäker?

När jag fick min färganalys som 20+ så fick jag min färgkarta och rådet ”så, gå ut och köp allt i dessa färgnyanserna så blir det bra”! Men tack och lov så har det ändrat sig och idag tittar man på tre saker: Passform Stilprofil Färgnyanser. Och passformen på kläderna är alltid viktigast. Men det ska jag berätta mer om en annan gång!

Varma hälsningar

Jenny

Dela gärna med vänner!

Starta din bokning här