Fördelarna med kapselgarderob

Här kommer min guide på hur du enkelt skapar din personliga kapselgarderob, häng med!

Vad är en Kapselgarderob?

Upplever du dig stressad på morgonen och vet inte riktigt vet vad du ska ha på dig till jobbet? Då kanske en kapselgarderob skulle vara något för dig! Kanske har du hört ”Capsule wardrobe förut”? Om inte så kan jag berätta för dig att det är en gammal term som från början kommer från USA och begreppet har på senaste tiden blivit allt mer populärt och har idag över 12 miljoner sökträffar på Google! Kort förklarat så syftar termen till en basgarderob med kläder du älskar. Dessa plagg går dessutom enkelt att kombinera med varandra på ett varierat sätt och i en färgskala som är klädsam.

Varför ska man ha en kapselgarderob?

Att skapa en personlig kapselgarderob kan vara en bra idé för att göra klädvalet enkelt både till jobb och för festen. Genom att skapa en kapselgarderob så har du tagit fram färre kläder att välja mellan vilket gör att valet blir enklare. Eftersom du dessutom valt kläder du verkligen tycker om så slipper du slösa både tid och energi på att hitta den perfekta klädkombinationen varje gång. Fördelarna med en basgarderob är att du slipper köpa nya kläder hela tiden utan kan jobba med de plaggen du redan har för att få till en helt ny stil.

Så skapar du din egen basgarderob

  1. Det första steget för att komma igång med din personliga kapselgarderob är att bestämma dig för vad du vill bära till vardags. Är du en jeansperson eller älskar du klänningar? Kanske känner du dig finast när du bär skjorta med kavaj? När du har bestämt dig för vad du känner dig mest bekväm med är det dags för nästa steg som är att välja ut dina favoritkläder som du använder mest.
  2. Känn efter vad du trivs i. Kanske trivs du bäst i rymliga plagg eller mer kroppsföljande? Välj det som är mest smickrande för dig. Du kan fråga dig själv vilken typ av halskrage du föredrar, ska den vara v-formad eller rundad? Hur ser dina favoritbyxor ser ut, är det hög eller låg midja?
  3. När du ska skapa en kapselgarderob gör du enklast i att välja ett färgschema med neutrala färgnyanser så som olika nyanser av vit, grå, blå, brun, beige och svart. De valda färgerna ska fungera bra tillsammans och du kan därefter lägga till några accentfärger som passar både till din hudton och de neutrala färgnyanser du valt ut i tidigare steg. Om du vill kan du därefter lägga till ett par mönstrade klädesplagg i samma färgnyanser som de bas- och accentfärger du valt ut.
  4. I det sista steget är det dags att fundera ut hur många plagg du kan tänkas behöva. Ta fram ett nummer du vill experimentera med för varje typ av klädesplagg. Antalet du tar fram beror på klimatet där du bor, din livsstil och hur ofta du vill/kan tvätta. Processen att skapa din kapselgarderob tar ett tag eftersom du måste experimentera med antalet klädesplagg du valt innan du vet vad som fungerar bäst för dig.

Har du följt alla steg?

Då är du redo! Nu har du alla kläder som du behöver för att skapa en varierad stil genom att kombinera de utvalda klädesplaggen med varandra. Ta ytterligare hjälp av skor och accessoarer! Ett tips är att ta ett foto på dig själv i de olika kombinationerna och sedan spara dessa i telefonen i ett särskilt album märkt ”klädkombinationer”. På så sätt kan du enkelt gå tillbaka och se vilka kombinationer du stylat tidigare.

Packa resväskan på rätt sätt

Hur packar man en resväska på bästa sätt? Ett bra tips är att använda kapselgarderobstänket även inför din resa. Planera din väska precis på samma sätt som du planerat din jobbkapsel med färgskala och variationsmöjligheter. Beroende på var du ska resa och i vilket syfte så kan det vara så att du behöver addera eller ta bort vissa kläder och eventuellt skapa en ny kapselgarderob, till exempel ”jobbresa” eller ”sommarsemester”.

Om du bor till exempel i skåne så rekommenderar jag att du säsongsanpassar din garderob och förvarar de kläder du inte använder just nu någon annanstans. Anpassar du dina kläder efter säsong så har du två till tre olika kapselgarderober om året, med några klädesplagg som du kommer behålla och använda året om.

5 tips till din jobbkapselgarderob

  1. Satsa på att ha 5 – 7 neutralt färgade överdelar
  2. Lägg till 1 par finare byxor som passar för mötesdagar
  3. 2 nederdelar (byxa, jeans eller kjol)
  4. 2–3 plagg som du kan ha utanpå din ovandel, ex. kofta/jeansjacka/tröja/kavaj/skinnjacka etc.
  5. 1 neutral/lagom dressad klänning som enkelt kan kläs upp eller kläs ned med hjälp av smycken och accesoarer.

Genom att följa dessa 5 steg så har du flera olika plagg som du dessutom kan kombinera med varandra och på så sätt skapa fler stilar av dina kläder.

Dela gärna med vänner!

Starta din bokning här