Stickade plagg och noppor

Årstiden då det vankas vackra rödgula löv, tända ljus, brasor och inomhusmys är nu här. Med säsongen höst kommer även en helt ny garderob. Sensommarklänningarna byts ut mot härliga ullplagg och stickade tröjor. Omtyckta plagg som vi älskar att bära men som allt för ofta även förknippas med dessa fruktansvärt jobbiga NOPPOR. Varför får man noppor på kläderna – och vad är det egentligen? Det ska vi ta reda på!

Vad är noppor?

Noppor, eller pilling som det egentligen heter på fackspråk, finns på i stort sett alla stickade plagg. Det går tyvärr inte att undvika att kläderna får noppor men det finns de plagg som får mer eller mindre. I grunden handlar det om vilken kvalitet klädesplagget har och kvalitet är ofta kopplat till pris. Med andra ord, en dyrare ulltröja bör noppa mindre än en billig men det finns ingen garanti för nopporna brukar komma ändå, om än lite senare än på en billigare variant.

Varför får man noppor på kläderna?

Varför man får noppor på kläderna beror på att garnet består av fiber av en viss längd. När fibrerna sedan flyttar sig i garnet och samlas som små bollar på tygytan uppstår det som kallas noppor. Fibrerna flyttar sig när du nöter och gnider på tyget vilket du gör bara genom att ha plagget på dig.

Vilket material får minst noppor?

Garn i syntetiskt material har mest tendens att få noppor. Det beror på att syntetiskt material oftast är lite mer glatt och då glider fibrerna lättare ut och bildar dessa irriterande små bollar. Akrylgarn är det som är värst och sedan kommer polyester så vill du undvika noppor så långt det går så bör du undvika dessa två material. Genom att välja ett naturmaterial som har långa fibrer så minskar du risken för noppor. Läs på märkningslappen vad det står om plagget. Det bästa du kan göra för att undvika noppor på kläderna är att välja kläder som är tillverkade av ren ull av hög kvalitet och helt enkelt undvika alla syntetblandningar.

Om plagget får mycket noppor eller inte beror också på hur hårt garnet är spunnet och hur hårt stickat eller vävt plagget är. En hårdare och fastare stickning gör att fibrerna ligger kvar bättre inuti medan fibrerna i ett löst stickat plagg enklare flyttar sig och kommer ut.

5 tips på hur du hand om dina stickade plagg

 1. Tvätta sällan
  Stickade plagg behöver oftast inte tvättas utan det räcker gott och väl med att vädra dem för att de ska kännas fräscha igen. Satsa på att bära en tröja, blus eller skjorta under ditt stickade plagg som du kan tvätta istället.
 2. Tvätta rätt
  Använd alltid de specifika ullprogrammen på tvättmaskinen när du ska tvätta ullplagg/stickat. Det är viktigt att alltid tvätta plaggen på låg temperatur och med låg centrifugering. Använd också flytande tvättmedel. Om du tvättar dina plagg med rätsidan utåt kan de ytliga nopporna till och med försvinna. Låt kläderna sedan torka plant på en ren handduk och se till att det kommer luft underifrån. Ett bra tips är att lägga kläderna på en torkställning.
 3. Ta bort noppor när de uppstår
  När nopporna väl dyker upp så rekommenderar jag att du tar bort dem så fort du kan. Det finns många bra noppborttagare som är batteridrivna men det fungerar också bra med speciella ullkammar som finns att köpa i de flesta affärer. Som reserv kan du faktiskt till och med använda en helt vanlig engångsrakhyvel men eftersom det inte är ett särskilt miljövänligt alternativ rekommenderar jag att du endast använder det i absoluta nödfall.
 4. Förvara dina stickade plagg rätt
  Alla stickade plagg ska alltid förvaras liggande. Om du hänger upp denna typ av plagg kan de lätt tappa formen. Vik ihop plagget och lägg det i en byrå eller garderob.
 5. Lägg in cederträ i garderoben
  Det är superbra att lägga in några bitar cederträ bland dina stickade plagg för att undvika att exempelvis malar biter hål i kläderna.
Dela gärna med vänner!

Starta din bokning här