Tips inför garderobsrensning

Börjar det närma sig garderobsrensning? När vinter övergår till vår kan det vara läge för en inventering i garderoben för att se vilka plagg som fortfarande sitter som de ska, om du kan skapa nya kombinationer och om/vad du kan tänkas behöva komplettera. Ett av mina mål som stylist är att hjälpa dig att få en enklare klädvardag. Jag har sammanställt mina bästa tips och råd för hur du kan göra för att skapa en effektivare garderob, snyggare klädvardag och mindre vardagspanik!

Måste man verkligen köpa nya kläder för varje säsong?

Måste man köpa nya kläder för varje säsong då? Mitt svar är nej. Du behöver inte köpa nytt, det räcker väldigt långt med att bara tänka om. Inte minst så sparar du både på plånboken och miljön.

I stället för att köpa nya kläder för varje säsong kan du:

  1. Göra en rensning i garderoben. Ta bort eller lägg undan de kläder som inte längre passar eller känns rätt.
  2. Tänka om! Kan du kombinera kläder på ett annat sätt än du gjort tidigare? Har du till exempel testat den där skjortan med en kjol i stället för ett par byxor, eller en snygg färgad scarf till den svarta klänningen? Genom att förändra kombinationer eller accessoarer så kan dina plagg hålla ännu en säsong.
  3. Fundera över vad du behöver addera för att skapa en helt ny outfit. Titta på dina kläder med nya ögon utifrån de nya kombinationer du antingen har skapat eller vill skapa. Vad behöver du för att skapa en helt ny outfit med plagget du redan har? Det kan räcka med en scarf, ett skärp, smycken eller en ny sminkning. Skriv ned det som saknas i en önskelista för framtida inköp och passa på att handla när du hittar till bra pris/har ekonomi att prioritera det.

Hur rensar man garderoben på ett bra sätt?

När du gör själva rensningen av garderoben så rekommenderar jag att du gör det på ett strukturerat sätt utifrån olika kategorier. I mitt arbete med kunder så börjar jag alltid med att fram en kategori i taget.

Rensa garderoben på ett enkelt sätt

  1. Börja med att plocka fram alla byxor. Sortera dem efter färg (blå/mörka och ljusa/färgade) och typ av byxa (jeans/kostymbyxor/sommarbyxor/annat).
  2. Prova en byxa och ställ dig frågorna: Är de fräscha? Passar byxorna? Om inte, kan de ändras på något sätt? Om de kan ändras, är de värda att lagas/fixas till?
  3. Om byxan sitter bra och du känner dig bekväm i att bära den så placeras byxan i högen som ska behållas.
  4. Behöver de ändras eller lagas så lägger du dem i högen laga/ändra.
  5. Sitter byxorna inte som du önskar eller du inte vill lägga tid/pengar på att fixa till dem så lägger du dem i högen som ska skänkas/säljas.
  6. Är byxorna ofräscha eller trasiga så är det ingen idé att behålla dem. Lägg byxorna i högen som ska till tygåtervinning (obs. lämna inte ofräscha eller trasiga plagg till second hand!).

Upprepa stegen för resterande byxor och gå sedan systematiskt vidare med tröjor, kavajer, skor och så vidare tills du sorterat hela garderoben. Allt som sedan är kvar är kläder som sitter bra och som är hela och rena.

Spara tid genom att rensa lite i taget

Många skjuter upp att rensa garderoben just för att det tar så lång tid. Mitt bästa tips är att du rensar en kategori i taget. På det sättet blir det inte lika mycket att gå igenom på samma gång. Testa också att ha boxar eller påsar där du lägger undan kläderna allt eftersom du provat dem. Ta lite varje dag enligt samma frågeschema som ovan så har du snart en färdigrensad garderob som du känner dig nöjd med.

Bonustips! Skapa ett album som heter klädkombinationer

Ett annat tips jag ofta ger till mina kunder är att skapa ett album i telefonen som du döper till klädkombinationer. Varje gång du får till en bra kombination som du känner dig nöjd med så tar du en bild och sparar den i ditt album. Titta i albumet och planera morgondagens outfit utan att ens gå igenom kläderna!

Dela gärna med vänner!

Starta din bokning här